dimecres, d’agost 11, 2010

Tasca activitat 2.0 (Tommasa Virginia Dioguardi)

TÍTOL: La nostra família i els nostres noms


CONTEXTUALITZACIÓ:

Activitat 2.0 pensada per als alumnes d'italià (nivell B1-B2) de l'Escola d'Idiomes de la Universitat de Vic. Els alumnes que estudien italià a la UVIC normalment tenen un bagatge cultural comú i provenen de Vic o de pobles de la plana de Vic.
Els alumnes de la escola d'idiomes són els mateixos alumnes de la UVIC, tots són majors d'edat i estan molt familiaritzats amb les noves tecnologies.
Aquesta activitat vol ser motivadora i significativa per als alumnes.


OBJECTIUS:

  1. Donar a l'alumne la possibilitat de descriure i parlar breument de la pròpia família i explicar als company l'origen i el significat del propi nom (Perquè cadascú es diu com es diu? Què en sabem del nostre nom? Perquè els meus pares varen dir-me .......?)
  2. Com es fan servir en italià els possessius amb els noms de família
  3. Competència intercultural

EINES:

Les eines que faran servir per realitzar l’activitat seran:
  • un WIKI
  • un CmapTools per construir un mapa conceptual amb enllaços (per exemple posar-hi una foto)
PROCEDIMENTS:
  • Cada alumne mitjançant el CmapTools prepara un petit arbre genealògic.
  • Posa el document a la WIKI.
  • Entra a la WiKi d'un company i, per escrit, en descriu l'arbre.
  • L'alumne proprietari de l'arbre genealògic corregeix el text redactat pel company que ha comentat l'arbre, fent servir els criteris de correcció dels textos escrits fixats pel professor al WIKI
  • L'última tasca a fer és que cadascú es presenti i expliqui als companys l'origen del seu nom. Això es pot fer mitjançant un avatar (VOKI), una gravació (amb un simple gravador de so), un video (on s’haurà de transcriure el text de l’audio), etc.
  • Cadascú escull l'eina que més li agrada i després ho penja en el seu espai de la WIKI.
Per acabar:

A. Es miren i es comenten els diferents treballs. Com que és molt probable que siguin presents en els textos errors relatius a l’us dels possessius amb els noms de família (aquest aspecte de la llengua italiana difereix molt del català i del castellà):
  • es fa una reflexió metalingüística mirant el text escrit per la profesora en el wiki relatiu a la seva familia
  • la professora guia l’alumne a una reflexió de tipus metalingüístic i contrastiva a l'hora.
  • se’n treu una regla
  • es comenta
  • s’escriu
  • i es tornen revisar tots els textos.
L’idea és, per tant, ensenyar gramàtica a partir d’un ús i d’una necessitat lingüística concreta, real i autèntica com és en aquest cas la necessitat de descriure el propri arbre genealògic.

B. Amb la finalitat de fixar en l'alumne l'ús dels possessius amb els noms de família (exemple: singolare > mia nonna plurale > le mie nonne) es posen exercicis (en el blog de classe) per practicar aquests continguts. Es pot compartir el projecte amb una altra professora d'italià que podrà realitzar un projecte similar amb els seus alumnes fins i tot dins del mateix WIKI.

2 comentaris:

  1. Cara Virginia,
    la tua idea mi sembra molto creativa. Mi piacerebbe dividere con te il progetto e creare quindi una collaborazione tra i nostri gruppi il prossimo anno.
    Ho una sola perplessità che in qualche modo si riallaccia al tema di discussione che è sorto tra Mercedes e Ian a proposito della attività web 2.0 e cioè che si dovrebbe potenziare di più l'aspetto sociale e rendere meno visibile quello grammaticale della attività.. Come si potrebbe fare?
    Perdoneu si he escrit en italià ...és per fomentar el multilingüisme en aquest lloc també.

    ResponElimina
  2. A mi també m'agrada molt la idea de fer un arbre genealògic amb CmapTools com a inici de la tasca, i no li veig problema al fet de dur a terme una reflexió obertament lingüística al final de la tasca. De fet, jo crec que precisament els alumnes adults són els que poden treure un cert profit reflexionant sobre cóm funcionen les llengües i comparant-les, sempre que no sigui aquest l'unic objectiu. I en el cas de la teva activitat, no ho és.
    Crec que és una activitat molt complerta.

    ResponElimina